Koffeinmentes kávé

A koffeinmentes kávé.

Le kell szögezni, koffeinmentes kávé nem terem csak úgy az ültetvényeken. A koffein magában a kávébabban van és azt csak különböző eljárásokkal lehet abból kivonni.

Három módszert ismerünk általánosan.

A legrégebbi és egyben kevésbé minőségmegőrző eljárás, amikor oldószerekkel áztatják ki a felgőzölt, zöld szemekből a koffeint. Általában ezt olcsóbb kávéknál alkalmazzák, itt az ízjegyekből nagyban veszít a kezelt kávébab.

A „svájci vizes eljárás” során, olyan vízzel engedik fel a zöld kávét, amely oldott anyag tartalma megegyezik az adott kávé oldható anyag tartalmával, így az abszorpció folyamán csak a koffein tud kioldódni. Ezután megszárítják és lepörkölik azt.

A legtökéletesebb a szén-dioxidos eljárás, amely során 253 bar nyomáson a szén-dioxid egy különleges halmazállapotot vesz fel, ahol a kávészemekből úgy vonja ki a koffeint, hogy minden más anyagot megtart.

Amíg egy csésze kávé átlagosan 60-120 mg koffeint tartalmaz, addig egy koffeinmentes maximum 5-8 mg-ot, az EU-s irányelvek alapján, maximum 0,1 %-ot.

1–16 termék, összesen 17 db

KAVE-DISZKONT.HU | Kávé webshop & webáruház | © 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram