KOFFEINMENTES KÁVÉK

Le kell szögezni, koffeinmentes kávé nem terem csak úgy az ültetvényeken. A koffein magában a kávébabban van és azt csak különböző eljárásokkal lehet abból kivonni.

Három módszert ismerünk általánosan.

A legrégebbi és egyben kevésbé minőségmegőrző eljárás, amikor oldószerekkel áztatják ki a felgőzölt, zöld szemekből a koffeint. Általában ezt olcsóbb kávéknál alkalmazzák, itt az ízjegyekből nagyban veszít a kezelt kávébab.

A „svájci vizes eljárás” során, olyan vízzel engedik fel a zöld kávét, amely oldott anyag tartalma megegyezik az adott kávé oldható anyag tartalmával, így az abszorpció folyamán csak a koffein tud kioldódni. Ezután megszárítják és lepörkölik azt.

A legtökéletesebb a szén-dioxidos eljárás, amely során 253 bar nyomáson a szén-dioxid egy különleges halmazállapotot vesz fel, ahol a kávészemekből úgy vonja ki a koffeint, hogy minden más anyagot megtart.

Amíg egy csésze kávé átlagosan 60-120 mg koffeint tartalmaz, addig egy koffeinmentes maximum 5-8 mg-ot, az EU-s irányelvek alapján, maximum 0,1 %-ot.

KÖVESSE A KÁVÉ-DISZKONTOT

és ismerjen meg számos kávé manufaktúrát, hogy a kávézás élmény legyen.

Az americano

Az americano

Az americano II. világháború alatt Európában állomásozó amerikai katonák nehezen tudták elfogadni az öreg kontinens kávézási szokásait. Az eszpresszó, és az eszpresszó típusú kávék túl erősek voltak számukra, így leleményesen forró vízzel hígították a helyiek által...

Don Carlos – szubjektív kávé teszt

Don Carlos – szubjektív kávé teszt

Don Carlos Mai Kávé Kurirban igyekszünk átfogó képet adni, a Schio-ban 1927 óta pörkölő Carraro műhely Don Carlos nevű kávéjáról. Mint azt már többször hangsúlyoztuk, ismertetőnk mellőzi a hangzatos szakzsargont, átlagos kávéfogyasztóknak, közérthető szempontok...

Nápoly és a csodálatos dél-olasz vidék

Nápoly és a csodálatos dél-olasz vidék

Ma egy izgalmas helyre kalauzoljuk Önt. Nápoly és a csodálatos dél-olasz vidék, számtalan  utazót, művészt ihletett meg a századok folyamán. A valódi olasz mediterráneum, és annak fővárosa nem csak a pizza szülőhazája, hanem számos markáns kávémárka otthona is. A déli...