A koffeinmentes kávé.
Le kell szögezni, koffeinmentes kávé nem terem csak úgy az ültetvényeken. A koffein magában a kávébabban van és azt csak különböző eljárásokkal lehet abból kivonni.
Három módszert ismerünk általánosan.
A legrégebbi és egyben kevésbé minőségmegőrző eljárás, amikor oldószerekkel áztatják ki a felgőzölt, zöld szemekből a koffeint. Általában ezt olcsóbb kávéknál alkalmazzák, itt az ízjegyekből nagyban veszít a kezelt kávébab.
A „svájci vizes eljárás” során, olyan vízzel engedik fel a zöld kávét, amely oldott anyag tartalma megegyezik az adott kávé oldható anyag tartalmával, így az abszorpció folyamán csak a koffein tud kioldódni. Ezután megszárítják és lepörkölik azt.
A legtökéletesebb a szén-dioxidos eljárás, amely során 253 bar nyomáson a szén-dioxid egy különleges halmazállapotot vesz fel, ahol a kávészemekből úgy vonja ki a koffeint, hogy minden más anyagot megtart.
Amíg egy csésze kávé átlagosan 60-120 mg koffeint tartalmaz, addig egy koffeinmentes maximum 5-8 mg-ot, az EU-s irányelvek alapján, maximum 0,1 %-ot.
Showing all 4 resultsSorted by popularity