Caffé Karoma Oro kávé teszt
Szubjektív kávéértékelés (...érthető teszt, átlagfogyasztóktól, átlagfogyasztóknak...) - Caffé Karoma Oro
A következőkben a FEIO srl Caffé Karoma Oro elnevezésű fél kilós szemes kávéját vesszük szemügyre. Igyekszünk közérthetően fogalmazni, kerüljük a hangzatos szakzsargont, hiszen célunk, hogy mindenki számára érthető leírást adjunk a termékről. Felhívjuk a figyelmet, hogy teljesen átlagos, minden háztartás-iroda számára elérhető eszközt használunk, nem szakmai vitának, hanem a mindennapok kávéfogyasztójának szánjuk az írást.
Maga a márka, a 80-as évek közepétől ismerhető az olasz piacon, Salvatore Ferraioli neve fémjelzi a cégalapítást. Két fő márkával, a Karoma, és a Kenya kávéval igyekezett részt szerezni magának, idővel többek között Kanadában, Kínában, és a Közel-Keleten is megjelent. Hazánkban, tudomásunk szerint, hivatalos forgalmazója eddig nem volt.
Jelenleg az üzem újabb tulajdonosi körrel rendelkezik, akiknek feltett szándéka, hogy az eddigi vendéglátós közönség mellett, a lakossági fogyasztás felé is nyitnak.
Ennek az elgondolásnak a gyermekét tarthatjuk most a kezünkben. A csomagolás, és a design, valójában kevéssel tér el a HORECA-s kilós vátozatoktól. Kellemes barna alapszín, stilizált különböző méretű kávészemek, és alapjában véve egyszerű érthető feliratok díszítik. Jól látható, retro pecsétformával jelzik: "Made in Italy". Természetesen aromazáró szeleppel rendelkezik az egyébként igen kellemes tapintású zacskó.
A bontás nem igényel eszközt, kevés erőfeszítéssel is szétnyitható a tetején a zacskó. Első látásra, közepesen barnára pörkölt, homogén szemnagyságú, és alakú kávészemeket pillanthatunk meg. Az illata kellemes, mindenféle mellékes jellemzőtől mentes, kifejezetten lágy. Nem mondható csillogónak, talán kicsit mattabb is az átlagnál.
A próbát, egy Schaerer Siena 2-es gépben végeztük. Nem állítottunk rajta, legutóbb Lavazza Crema E. Gusto volt benne.
Elsőnek egy hazai mértéknek megfelelő presszót, főztünk. Bár cremáról nem is akarunk beszélni, és nem is beszélhetünk, a viszonyokhoz képest igen vastag krém képződik, gyakorlatilag csak ez látható az üvegpohárban, még a főzést követő néhány másodpercben is. Az íllata, és az íze is tovább erősíti, a már első perctől látható-érezhető tulajdonságokat, a minden szélsőségtől mentes lágy, harmónikus zamatvilágot. Sajnos sehol nem találtunk leírást az összetétellel kapcsolatban, de valószínűsíthetően magasabb arányban arabicát tartalmaz.
Hosszabbra engedve, tejjel, vagy habbal, és cappucinóként sem vátozott a kávé jellege, minden variációban ugyanazt a visszafogott enyhén krémes ízvilágot láttuk visszaköszönni, ami már a presszónál is mutatkozott. Néhány nap múltán sem változott észrevehetően a felbontott kávé íze, bár köszönhetően az 500 grammos kiszerelésnek, talán annyira nem is kell félnünk, hogy nem fogy el időben.
Üzletünkben 20 fogyasztóval teszteltük a Karoma-t. Az eredmény hasonló volt, mint amit mi magunk is tapasztaltunk a kávéval kapcsolatban.
A húszból 14-en azt mondták ízlik nekik a kávé, három szerint jellegtelen, ketten túl "gyengének" találták, míg egy vásárló szeint kissé savanykás.
A tizennégy elégedett vásárlóból tizen azt mondták, hogy lehetséges hogy vásárolnak belőle, ketten elzárkóztak, ketten pedig rögtön a kóstolás után vettek is.
Összegzésként tehát elmondható, hogy a caffé Karoma Oro szemes kávé, egy hazai ízlésnek tökéletesen megfelelő, szélsőségektől mentes, de az egyhangúnál izgalmasabb kávé, amit nyugodt szívvel ajánlunk mindennapi fogyasztásra, a lágyabb ízek kedvelőinek.