Don Carlos – szubjektív kávé teszt

Don Carlos

Mai Kávé Kurirban igyekszünk átfogó képet adni, a Schio-ban 1927 óta pörkölő Carraro műhely Don Carlos nevű kávéjáról. Mint azt már többször hangsúlyoztuk, ismertetőnk mellőzi a hangzatos szakzsargont, átlagos kávéfogyasztóknak, közérthető szempontok alapján vizsgáljuk a terméket. A tesztet egy Jura Impressa S 90-es automata géppel végeztük.

Az arany csomagolású kávék mindig lépéselőnnyel indulnak vetélytársaikkal szemben, valahogy az emberek a nemességet párosítják a csillogó színnel. A Don Carlos ízlésesen használja az arany, és a barna elegyét, a zacskó tetszetős, szép betűkkel operál, a kis hajó, valamint „Don Carlos” portréja pedig kifejezetten feldobják a termék front oldalát…
Lássuk mi rejlik mindez mögött!

Első ránézésre erősen inhomogén keverék köszön vissza a csomagból. Méretében, színében, valamint fényességében is nagyban eltérő szemek elegye ez, számomra néhány igencsak zavaró túlpörkölt babbal fűszerezve. Az illata több mint kellemes, így az elsőre kissé vegyesnek tűnő kép már tova is száll. Gyümölcsös, finoman pörkölt semmiben sem eltúlzó esszencia kényezteti az orrunkat, érdekes módon a zacskó kellemetlen műanyag szaga kicsit sem érezhető.

Nagyjából 10-12 g kávét használunk egy eszpresszó elkészítéséhez, az őrlőt csupán második fokozatra hagyjuk, bár az eltérő szemek miatt nehezebb belőni, mi is lenne az optimális…

Még néhány finomítás és engedjük, hogy innentől a képek beszéljenek helyettünk!

 

Mint a legtöbb ember, én sem szívesen iszom meg a kávét minden ízesítés nélkül. Cukor, tejszín néha egy kis tejpor mindenképp szükséges számomra. A kóstolást is kevés cukorral végzem, hiszen a kész italnak úgy kell jónak lenni, ahogy azt mindennapjaink során fogyasztjuk…

Az ujjnyi crema makacsul tartja magát az eszpresszó tetején, az illata tipikusan olasz. Első kortyolásra halványan kesernyés, testes, kicsit sem savanykás, viszont ízekben nagyon gazdag, zamatos kávét kapunk. Szerencsére az élmény az utolsó cseppig megmarad, hűltebb állapotában sem veszti el jellegzetességeit.

A gyártó ajánlása szerint a keverék automata gépekbe optimális választás, amit mi is megerősíthetünk. Ár érték arányban, csupán a márka ismeretlensége szabhat gátat a sikerének, hiszen a 3000 Ft. körüli kilogrammos ár még a magyar piacon is kedvezőnek mondható, főleg ha összevetjük a hasonló értékre kategorizált itthon népszerű kávékkal.